De sommelier die zei dat je rode wijn niet uit een wit wijnglas mocht drinken, haalde misschien altijd het bloed onder je nagels vandaan. Maar hij zat er toch niet helemaal naast. De vorm van het glas en de temperatuur van de wijn hebben een significant effect op de smaak en geur, blijkt uit Japans onderzoek.

In een traditioneel wijnglas concentreert de alcohol van wijn met een temperatuur van 13 graden zich rondom de rand van het glas. In het midden van het glas zit daarentegen minder alcohol. Maar wijn geserveerd op een hogere temperatuur of in een cocktail- of recht glas, vertoont geen ringvormig verdampingspatroon rondom de rand van het glas, wat een groot verschil maakt voor de smaakbeleving. Dit blijkt uit onderzoek van de Tokyo Medical and Dental University. De onderzoekers ontwikkelden een vernuftig systeem met een camera, een drinkglas, een gaasje, enzymen en wijn. Daarmee onderzochten ze het chemische profiel van de wijn bij verschillende glazen en temperaturen.

  • De toegevoegde stoffen op het gaasje zorgden ervoor dat verschillende concentraties van alcohol en zuurstof zichtbaar werden door een verschil in kleur. Een camera hielp de onderzoekers vervolgens om de veranderende kleuren te interpreteren en de concentratie en verdeling van alcohol in kaart te brengen. Ruim glas Wat blijkt? Verschillende glazen en temperaturen kunnen zorgen voor een compleet ander bouquet en afdronk van dezelfde wijn. Het is dus belangrijk dat de wijn op de goede temperatuur geschonken wordt, want dat beïnvloedt de smaak en geur aanzienlijk. Te koude wijn verliest aroma en smaak en zorgt voor enige bitterheid. Maar hoe warmer de wijn, hoe sterker de aroma’s zich opdringen en hoe meer de wijn zijn nuances verliest. Dit zorgt voor een vlakke en saaie smaak, waarbij de alcohol overheerst. Het is ook aan te raden om een ruim glas te gebruiken. Daardoor bereikt voldoende zuurstof de wijn en komt de smaak nog beter tot z’n recht. Rode wijn kan het best, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, op 17 graden geserveerd worden. Witte wijn dient, afhankelijk van de smaak, geschonken te worden tussen de 7 en 12 graden. Roemer Wijnliefhebbers wisten eeuwen geleden dus al heel goed wat ze deden, zo blijkt. Rond 1500 dronk men wijn namelijk al uit een zogeheten roemer: een glas met een bolle kelk. Wijnwetenschapper Régis Gougeon van de Franse Universiteit van Bourgondië noemt het Japanse project tegenover vaktijdschrift Chemistry World ‘zeer interessant’ door de experimentele opzet, waarmee op een eenvoudige en goedkope manier ethanol getraceerd kan worden. “Gezien de smaakversterkende eigenschappen van ethanol geeft dit onderzoek een ongekend beeld van de effecten die de vorm van het glas heeft op de complexe smaakperceptie, wat de zoektocht naar een optimale afstemming van het glas op de wijn rechtvaardigt.”