VINAMI https://vinami.nl VINAMI Fri, 19 Apr 2024 19:22:27 +0200 http://backend.userland.com/rss092 nl <![CDATA[VINAMI]]> https://vinami.nl/img/logo.jpg https://vinami.nl <![CDATA[CHATEAU LA NEGLY]]> Château La Négly is een topdomein uit de Languedoc.  Dit komt met name door de fantastische ligging van het domein middenin het La Clape massief en vlakbij de Middelandse zee. (Zie het oranje stukje naast Narbonne aan de kust). Château la Négly is gelegen in de Languedoc, aan de oever van het Étang de Pissévache op de uitlopers van het Massief van La Clape. Négly is eigendom van de familie Paux-Rosset, en dochter Marion maakt de wijn, bijgestaan door oenoloog Claude Gros. De familie maakt al jaren wijn, maar de laatste jaren staat dit in het teken van een extreme groei in kwaliteit. De grote diversiteit aan bodems, hoogteverschil en ligging (tot tien meter van de vloedrand af!), zorgt voor een grote verscheidenheid in stijl en kracht, maar er is één eigenschap die alle wijnen verbindt: grote precisie en een sterke mate van mineraliteit. De kwaliteit van Négly is ook niet onopgemerkt gebleven door Parker: deze gaf meermaals hoge (tot 99 punten) waarderingen aan diverse wijnen van Négly! Onder:  Marion Paux van Chateau la Negly geeft een Masteclass voor de klanten van Vinami bij de Alliance Francaise Rotterdam.   Chateau la Negly video BEKIJK AL ONZE WIJNEN VAN CHATEAU LA NEGLY: WIJNEN VAN CHATEAU LA NEGLY]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=14 Sat, 09 May 2020 17:47:57 +0000 <![CDATA[RODE WIJN & CHOCOLADE]]> Doorbraak in strijd tegen veroudering: stof die in rode wijn zit, kan oude cellen verjongen Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontdekt om inactieve, verouderde cellen te verjongen. Ze behandelden de cellen met een chemische stof, en amper enkele uren later begonnen die zich te delen. Interessant gegeven: de stof die ze gebruikten, resveratrol, komt voor in onder andere rode wijn en chocolade. De ontdekking bouwt voort op eerdere bevindingen dat sommige genen geleidelijk uitgeschakeld worden als we ouder worden. Onderzoekers van de universiteiten van Exeter en Brighton ontdekten onlangs dat deze genen weer geactiveerd kunnen worden door gebruik te maken van chemische stoffen. Oude cellen gaan er zo niet alleen fysiek jonger uitzien, maar gaan zich ook gedragen als jonge cellen. De onderzoekers gebruikten resveratrol, een chemische samenstelling die van nature voorkomt in rode wijn, donkere chocolade, blauwe druiven en bosbessen. Binnen enkele uren begonnen de oudere cellen te delen en kregen ze langere telomeren. Dat zijn de beschermende 'kapjes' aan het einde van de chromosomen van het DNA, die korter worden als we verouderen.  De onderzoekers hopen dat hun doorbraak kan leiden tot therapieën die verouderingsverschijnselen en degeneratieve problemen tegengaan.  Eerste stap Een van de redenen dat oudere mensen vatbaarder zijn voor ziektes, is dat hun weefsels inactieve cellen opstapelen. Een bepaald soort genen, splicingfactoren, gaat dat tegen. Maar bij oudere mensen werken die minder efficiënt, of zelfs helemaal niet. Eerdere studies toonden aan dat inactieve cellen, die bij oude mensen in de meeste organen zitten, minder splicingfactoren hebben. "Onze gegevens suggereren dat we deze genen met behulp van een chemische stof weer kunnen activeren", zeggen de onderzoekers. "Dit is een eerste stap om ervoor te zorgen dat mensen een normale levensduur hebben, maar met een goede gezondheid gedurende hun hele leven."]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=13 Mon, 10 Sep 2018 17:45:31 +0000 <![CDATA[WIJNREIS NAAR BOURGOGNE IN MEI 2019]]> Bourgogne klinkt als geheimzinnig gefluister diep onder in een donker gewelf dat naar gistend druivensap ruikt. Eeuwenoude kelders vol met eiken fusten en stoffige flessen achter roestige hekken zijn daar overal te vinden. Daar liggen in alle rust en stilte de grote rode en witte wijnen te rijpen die deze streek wereldberoemd hebben gemaakt. De mystiek van dit gebied onderga je eveneens wanneer je langs de wijngehuchten van de beroemde helling de Cote d’Or rijdt, langs die karakteristieke oude muren die de wijngaarden van de domeinen afbakenen. Van woensdag 29 mei t/m zaterdag 1 juni 2019 organiseert Vinami een superbe wijnreis naar dit gebied onder leiding van vinoloog Henk Hoogeweegen. Henk heeft in de afgelopen 20 jaar al vele wijnreizen georganiseerd, is erkend bourgogne specialist en kent de streek op z’n duimpje. Vinami doet zaken met een aantal domeinen en heeft daarom ingangen die voor anderen gesloten blijven. De wijnreis zal plaatsvinden in het kloppend hart van de Bourgogne, daar waar de allermooiste en meest gerenommeerde wijnen worden geboren en grootgebracht: de befaamde helling van de Cote d’Or die tussen Dyon en Santenay ligt met in het noorden de Cote de Nuits (denk daarbij aan rode wijnen als Nuits-Saint-Georges, Vosne-Romanee, Clos de Vougeot, Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis en Gevrey-Chambertin) en in het zuiden de Cote de Beaune (met o.a. de witte wijnen Meursault, Saint-Aubin, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet en de rode wijnen Pommard, Volnay en Santenay). Gedurende deze drie dagen logeren wij in een goed en sfeervol hotel (niveau 3 sterren) middenin het gebied en met de wijndomeinen binnen handbereik. Dagelijks bezoeken wij twee domeinen, waar wij ontvangen worden met een uitgebreide rondleiding en een wijnproeverij van representatieve wijnen geproduceerd door het domein. Van de culinaire geneugten van de bourgogne zullen wij ’s middags en vooral ’s avonds volop genieten in typisch bourgondische restaurants. Naast de wijnactiviteiten zal er ook ruimte zijn voor enkele culturele activiteiten en voor het bezoeken van plaatsjes als Beaune en Nuits-Saint-Georges. Om het kleinschalige en persoonlijke aspect van deze reis te kunnen waarborgen, kunnen maximaal 16 personen voor de reis inschrijven waarbij geldt: vol = vol. Inschrijvingen vanaf heden. Datum : Van woensdag 29 mei t/m zaterdag 1 juni 2019 Tarief: De prijs bedraagt € 745 inclusief alle wijnproeverijen, culturele activiteiten, hotel, ontbijt, lunch, diners, wijnen aan tafel en andere door de organisatie aangeboden dranken. Bij inschrijving vragen wij een aanbetaling van € 245 per bankoverschrijving, het restant te voldoen ter plaatse bij aanvang van de reis. De reis vangt aan bij aankomst in het gebied. Heen & terugreis is met eigen vervoer en voor eigen kosten. Minimum aantal deelnemers:  12 personen. Maximaal aantal deelnemers:  16 personen. ]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=12 Sun, 18 Feb 2018 12:03:42 +0000 <![CDATA[UIT DE OUDE DOOS: PROEVEN BIJ PETRUS? VERGEET HET MAAR, TENZIJ...]]> Tijdens mijn Vinologen opleiding in 1997 maakten wij een studiereis naar de Bordeauxstreek. Tijdens deze reis werden wij begeleid door een jongeman die voor Oenoloog studeerde op de Universiteit van Bordeaux. Een ingewijde zullen we maar zeggen. Op de laatste dag van de reis stond het hoogtepunt op het programma. Een bezoek aan het legendarische Chateau Petrus in Pomerol. Onze verwachtingen waren zeer hoog gespannen. Kort voor de aankomst melde onze toekomstige oenoloog dat er op Chateau Petrus niet mocht worden geproefd. De wijn is te duur om proeverijen te houden, vertelde hij. Grote teleurstelling alom. Wel vroeg hij tussen neus en lippen door of iedereen een pen wilde meenemen op de rondleiding. Vreemd! Als je niks krijgt te proeven, hoef je ook geen proefnotities te maken, maar alla, er werden pennen meegenomen………. Toen onze bus stopte viel het allemaal wat tegen. Wij zagen geen mooi Chateau maar een wijngaard en een grote stenen schuur. Toen we uitstapten viel wel meteen op dat de wijnstokken oud waren, er werd ons medegedeeld dat de gemiddelde leeftijd van de stokken tussen de 40 en de 85 jaar bedroeg.  Een rondwandeling door de wijngaard was het begin van ons bezoek, maar wij wilden in ieder geval ook de wijnkelder zien. De vaten waar dit, niet te proeven, kostbare goed rijpte. De ruimte waar een vermogen aan wijn ligt. Spektakel wilden we. Maar ja proeven was er niet bij. Aan het eind van de rondleiding begaf ons gezelschap zich naar de schuur. Hier lag de jongste oogst op nieuwe vaten en ja hoor de deur ging open en daar lag de nieuwe oogst Petrus in eikenhouten vaten te rijpen. Het zou een waanzinnige wijn worden, vertelde de dame die ons op het domein rond leidde. Superlatieven kwamen haar tekort. Alleen al de wijze waarop zij over de wijn sprak…………het water (wijn) liep ons uit de mond. Maar ach, hemeltje lief, we kregen niks te proeven. Wij kregen er tranen in onze ogen van. Maar toen, wat gebeurde er opeens….. onze oenoloog probeerde ons zijdelings af te leiden terwijl de vrouwelijke gids vrolijk doorkwebbelde en tot het aller uiterste ging om onze teleurstelling van het niet mogen proeven nog groter te maken. De oenoloog eiste plotseling de aandacht op. “Een pen, ik moet een pen hebben zei hij met dwingende stem”. “Goed opletten” fluisterde hij ons slinks toe,  “we mogen niet gesnapt worden, want dan kan ik het hier in Bordeaux verder wel vergeten”. Een van ons reikte hem een pen aan, hij schroefde het dopje eraf en haalde de vulling uit de pen. Kijk, zei hij: “een rietje”. Goed om zich heen spiedend,  zodat de vrouw hem niet zag, haalde hij een stolp van een van de vaten. Nogmaals keek hij of de kust veilig was voor de vrouw en bewoog zich vervolgens met de pen aan zijn mond naar de opening van het vat en… hij slurpte wat van de jonge wijn naar binnen. “Ik ga haar afleiden en dan nemen jullie ook snel een slokje door jullie pen”….. zo fluisterde hij geheimzinnig. “Maar nogmaals…. laat niets merken, want dan zwaait er wat voor mij”. Dus ging iedereen een voor een aan de slag. Vullingen gingen onopvallend uit de pen en wij wachtten tot het moment dat onze Oenoloog de vrouw afleidde met enkele vragen. Het was zover … de vrouw stond met haar rug naar ons toe te oreren, dit was het moment en iedereen nam snel na elkaar door het “penrietje” een slok Petrus. Na een paar minuten was de missie geslaagd. We hadden Petrus geproefd! De wijn was nog niet echt te drinken, maar dat mocht de pret niet drukken. En zowaar….de vrouw had niets gemerkt. Het bezoek was inmiddels bijna afgelopen. De hele groep stond weer voor de vrouw, die haar eindeloze betoog met superlatieven over Petrus besloot met enkel geestig bedoelde opmerkingen, waar iedereen zogenaamd hartelijk om moest lachen. De vrouw lachte even hard mee, was ons verbaasde. Die grappen vertelde ze iedere dag, dus wat was er nog leuk aan voor haar. Als zij geweten had dat iedereen stiekem Petrus had geproefd, dan was het lachen haar wel vergaan. Het bezoek was afgelopen, wij liepen naar buiten en toen…….keek iedereen naar elkaar. De Oenoloog zag het en schaterde het uit. Want van iedereen die met de pen geproefd had waren de lippen en tanden donkerblauw tot zwart. Een bezoek aan Chateau Petrus, een herinnering om niet te vergeten!]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=11 Wed, 06 Apr 2016 22:11:49 +0000 <![CDATA[MET VINAMI OP WIJNREIS NAAR BORDEAUX]]> OP WIJNREIS NAAR BORDEAUX MET VINAMI Eens in de twee jaar organiseert vinoloog Henk Hoogeweegen een wijnreis voor haar klanten en relaties. De afgelopen jaren heb ik wijnreizen voor groepen tot 15 personen georganiseerd naar o.a. Bourgogne, Loire, Rhone, Elzas, Rioja en zuid-oost Spanje. Tot op heden echter zijn wij nog nooit naar het beroemdste der beroemde wijngebieden afgereisd: BORDEAUX. Dit najaar gaat het gebeuren. In het jaar van het 20-jarig bestaan van Vinami organiseer ik van zondag 23 t/m woensdag 26 oktober voor wijnliefhebbers en belangstellenden een vierdaagse wijnreis naar deze fameuze wijnstreek. Heeft u belangstelling om deze unieke Vinami-wijnreis bij te wonen, lees dan hier meer]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=8 Thu, 31 Mar 2016 23:15:58 +0000 <![CDATA[Antonio Arraez ]]> De regio Valencia  staat bekend om zijn traditionele, goedkope, eenvoudige wijnen. Inmiddels is er een stroming nieuwe, vaak jonge wijnmakers die het kwaliteitspotentieel van deze streek willen laten zien. Een nieuwe ster in deze streek is Bodegas Arraez. Een typisch voorbeeld van een traditioneel wijnhuis dat omschakelt naar modern. Toni Arraez, derde generatie, heeft zijn stage in Ribera del Duero gelopen om ervaringen op te doen met nieuwe wijntechnieken. Om klanten uit het verleden niet te verliezen worden er nog steeds enkele traditionele wijnen gemaakt, maar de nadruk ligt op moderne, toegankelijke wijnen met meer finesse. Omdat hij ervan overtuigd is dat alleen goede wijn maken niet voldoende is, schenkt hij veel aandacht aan het uiterlijk en de daarbij behorende marketing. Hij gelooft er heilig in dat een superieure kwaliteit, samen met een uitmonstering die je niet snel vergeet, de garantie geeft voor verkoop op lange termijn. Inmiddels is zijn ‘Malavida’ de meest geschonken wijn in hip Valencia en dringt de wijn zelfs door op Ibiza. En de kwaliteit? De Peñin-gids in Spanje heeft deze wijn genoemd als een van de beste wijnen van Spanje voor zijn prijs!    Producent Toni Arraez over zijn wijnhuis:  “Ons wijnhuis is gelegen in de Font de la Figuera en werd gebouwd op drie oude private kelders wijnmakers. Na verloop van tijd het is gerenoveerd en aangepast aan nieuwe verwerkings- en verpakkingstechnieken. Op dit moment hebben we een moderne bewerking schepen een bottelarij uitgerust met de nieuwste technologie en een levende verhogen van wijnen van hoge kwaliteit. Zo behouden we ons het combineren van wijn traditie met de nieuwste vinificatie technieken. Antonio Arraez Onze wijngaarden:perfecte combinatie voor de teelt van druiven uit de wijngaarden calidad Los zijn 90 kilometer van de Middellandse Zee en ongeveer 600-800 meter tussen twee valleien waarvan de oriëntatie genereert een mediterraan-Continental microklimaat met arme bodems vormen een perfecte combinatie voor de teelt kwaliteit druiven. Het wijnhuis is eigenaar van 30 hectare, voornamelijk inheemse rassen. Afgezien van deze wijngaarden historisch we bron druiven van onafhankelijke telers in het gebied sinds de jaren '50 in deze wijngaarden groeien, zowel in glas oude wijnstokken meer dan 40 jaar als jonge wijnstokken op een latwerk. Wij werken met inheemse soorten zoals Monastrell, Tempranillo, Garnacha Tintorera, Verdil en Muscat die perfect aanvullen met de buitenlandse rassen Cabernet Sauvignon en Syrah.               Oude Monastrell wijnstokken                Antonio Arraez bij zijn wijnstokkenHet (micro)klimaat:Deze regio van het binnenland van Valencia Levante is een uitstekende locatie voor het verbouwen van druiven, in het gebied dat bekend staat als "Terres dels Alforins" warme zomers en koude winters met een lange traditie in de productie van kwaliteitswijnen. Naburige steden zoals Almansa, Jumilla en Alicante, hebben ons de gelegenheid om wijnen in andere denominaties van herkomst gegeven.Ons ProjectSinds enkele jaren zijn we begonnen met wijnen in andere regio's te maken, zodat we onze kennis van wijn met andere rassen, bodems en klimaten te vertalen, met respect voor de authenticiteit en originaliteit van de inheemse druiven van elk gebied. We zijn momenteel de ontwikkeling van onze wijnen in de IO Valencia, O.D. Cava, O.D. Jumilla, O.D. Alicante en O.D. Catalonië, het bereiken van een perfecte weergave van de wijnstreken van de Spaanse Levante”. ]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=6 Tue, 01 Mar 2016 00:57:49 +0000 <![CDATA[Rode wijn beschermt ook tegen gehoorverlies]]> Aan rode wijn worden al langer heel wat gezondheidsvoordelen toegeschreven, zoals bescherming tegen hartziektes en dementie. Daar komt volgens Amerikaanse wetenschappers nog een extra voordeel bij: de bescherming tegen gehoorverlies. Dat zou te danken zijn aan de stof resveratrol, die terug te vinden is in rode druiven en rode wijn. Die stof werd eerder al gelinkt aan andere gezondheidsvoordelen, zoals het voorkomen van kanker en hartziektes. Dat het ook kan helpen in de strijd tegen gehoorverlies, bleek uit een studie van het Henry Ford Hospital in Detroit. Het onderzoeksteam voerde een experiment uit met een groep gezonde ratten, die gedurende een lange periode blootgesteld werden aan luid lawaai. Degene die vooraf resveratrol toegediend kregen, bleken minder kans te hebben op gehoorverlies, uitgelokt door het lawaai. ‘Onze studie focuste op resveratrol en het effect ervan op de reactie van je lichaam op schade, waarvan verondersteld wordt dat het de oorzaak is van heel wat gezondheidsproblemen. Denk maar aan Alzheimer, kanker en gehoorverlies’, zegt studieleider dr. Michael Seidman. ‘Reservatrol is een zeer krachtige stof die lijkt te beschermen tegen het ontstekingsproces van het lichaam, gelinkt aan ouder worden, de werking van het brein en gehoorverlies.’ Gehoorverlies treft ongeveer de helft van de 60-plussers, maar velen hebben al problemen als veertiger of vijftiger. Het begint meestal met de afbraak van kleine ‘haar’cellen in het innerlijke oor, een gevolg van ouder worden. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het vakblad ‘Otolaryngology-Head and Neck Surgery’.Bron: Algemeen Dagblad, 25 februari 2013]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=5 Sat, 12 Jul 2014 16:47:03 +0000 <![CDATA[Wijntemperatuur en Smaaksensatie]]> Een goede serveertemperatuur is van groot belang om wijnen tot hun recht te laten komen. Verkeerde temperaturen kunnen de smaaksensatie van gerenommeerde wijnen volledig ruïneren en omgekeerd kunnen de tekorten van slechte wijnen door overmatig koelen worden gemaskeerd. Bij hogere temperaturen komen de smaakcomponenten uit wijn gemakkelijker vrij, maar boven 20°C gaat de alcohol zo sterk verdampen dat de wijn in onbalans raakt. De smaaksensatie voor zoet neemt toe bij oplopende temperatuur. Dit is de reden dat zoete wijnen die onvoldoende in evenwicht zijn met zuren in smaak verbeteren door koeling. Als vuistregel geldt: zoete wijnen koel serveren. Hoe lager de temperatuur, des te gevoeliger onze smaak wordt voor tannines en bitter.   Rode wijn ruikt alcoholisch en smaakt branderig, scherp en dun bij 22°C, soepel bij 16 a 18°C en adstringerend bij 10°C. Tanninerijke en bittere wijnen moeten dus relatief warm worden geserveerd.     Temperatuur heeft ook een belangrijke invloed op mousserende wijnen die kooldioxide bevatten: Hoe hoger de temperatuur, des te meer gas er vrijkomt. Bij te hoge temperaturen kunnen licht mousserende wijnen ontaarden in onaangenaam schuimende wijnen. Mede omdat mousserende wijnen vrijwel nooit een complex bouquet hebben, kunnen ze het best gekoeld worden geserveerd.     Het is een interessant en leerzaam experiment om, bij voorkeur geblindeerd, dezelfde wijnen bij verschillende temperaturen te proeven en beoordelen. Te koude wijnen kunnen zonder aantoonbare kwaliteitsvermindering voor het serveren in de magnetron of op de verwarming op de juiste temperatuur worden gebracht. Bij het met de hand opwarmen van wijnen in het glas, neemt de temperatuur per 3 minuten opwarmen met 1°C toe. Bij te hoge serveertemperaturen kunnen witte, maar ook rode wijnen het best in koelers worden geserveerd en men moet er niet voor schromen om bij te warm geserveerde rode wijnen de ober te vragen om de wijn in een koeler op temperatuur te brengen. Een handig hulpmiddel is om tijdens het drinken van wijn altijd over een (zak)wijnthermometer te kunnen beschikken. AANBEVOLEN SERVEERTEMPERATUREN: 16-19°C Volle, rode, rijpe, tanninerijke wijnen 16-17°C Wat jongere, volle rode wijnen 14-15°C Jonge rode wijnen 12-13°C Volle droge witte wijnen 10-11°C Droge witte wijnen 7- 9°C Zoete witte wijnen 7- 9°C Mousserende wijnen en rosés]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=3 Sun, 28 Feb 2016 16:36:21 +0000 <![CDATA[Het maakt wel degelijk verschil uit welk glas je wijn drinkt]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=2 Mon, 18 May 2015 16:30:26 +0000 <![CDATA[Elzasser topproducent Marcel Deiss]]> https://vinami.nl/modules/blockblog/blockblog-post.php?post_id=1 Sat, 07 Nov 2015 16:17:32 +0000