Merken
-
Het familiebedrijf Arduini teelt sinds 1940 druiven in het hart van het Valpolicella-gebied ten noordwesten van Verona in het district Veneto. De druiven werden tot 2002 voornamelijk verkocht aan de grote wijnhuizen in de Valpolicella. In 2002 werd echter een nieuw pand in gebruik genomen, waar de wijnen volgens ‘the state of the art’ kunnen worden gemaakt.
-
Aubert & Mathieu zijn twee vrienden die de visie waarop wijn wordt geproduceerd en geconsumeerd willen veranderen. Zij maken pure kwaliteitswijnenn van interessante terroirs uit de Languedoc, zoals Limoux, Corbieres, Minervois en Terrasses de Larzac.
-
This traditional small family winery is run by winemaker José Alberto and his wife Leonor. On sandy-loam land, protected from the north by small mountains of pine and holm oak forest. We cultivate twenty hectares of vineyards with the Tinta del País (Tempranillo) variety of more than fifty years old. Traditional pruning, our terrain and the microclimate of our area allow us to achieve the perfect balance between acidity, sweetness, alcohol content and flavour of the fruit at the time of harvest.
-
Carl Ehrhard en zijn familie verzorgen 22 hectare Riesling en Spätburgunder verspreid over zes uitstekende wijngaarden rond de stad Rüdesheim. De zes wijngaarden in hun bezit - Berg Rottland, Berg Roseneck, Bischofsberg, Kirchenpfad, Klosterberg en Klosterlay liggen aan de steile oevers van de Rijn.
-
In de noordelijke Rhône is de Cave de Tain met een aandeel van ruim 50% van de gehele productie toonaangevend. De wijngaarden liggen zowel op de rechter oever (St.-Joseph, Cornas en St.-Peray), als op de linker oever (Crozes Hermitage en Hermitage) van de Rhône gelegen en bevinden zich maximaal 20 kilometer van de Cave.
-
VINAMI wijnomschrijving:
De wijnen van Chateau de la Negly beveel ik ten zeerste aan!
Dit chateau ligt op het rotsmassief La Clape, een schiereiland aan zee op een steenworp afstand van Narbonne (Languedoc). De wijnen staan als een huis, zijn sappig, vol, hebben lengte en bezitten iets ziltigs in aroma en smaak doordat de wijngaarden bijna aan de vloedlijn van de mediterranee liggen (proef bv. de witte Brise Marine maar eens...).
-
Château Fonsalade, gelegen in het hart van de Languedoc, in Saint-Chinian AOC, is een historische landgoed welk zich altijd heeft ingezet voor de productie van kwaliteitswijnen typisch voor de appellatie Saint Chinian.
-
Château Rousselle ligt in de Côtes du Bourg, aan de rechteroever, precies daar waar de Gironde overgaat in Dordogne en Garonne. Tot 1970 werden hier vermaarde wijnen gemaakt. Daarna zakte de kwaliteit weg, tot Vincent Lemaitre in 1999 het roer overnam. Hij heeft de laatste jaren enorm veel energie en enthousiasme gestoken in het renoveren van dit aantrekkelijke château.
-
Château Vieux Chevrol is sinds vier generaties in handen van de familie Champseix. Het ligt op de rechteroever in Néac in de appellatie Lalande de Pomerol, bijna tegen de wijngaarden van Pomerol aan. Vieux Chevrol ligt op het ‘plateau van Néac’, waar de voornamelijk alluviale bodem bestaat uit grijze klei, kiezel en ‘crasse de fer’, ijzerhoudende zandsteen. Door het grote aandeel klei is de bodem op de meeste plekken het beste voor merlot, een druif die beter tegen ‘natte voeten’ kan dan de cabernets.
-
Cigliuti is een klein, charmant familiebedrijf in de Serraboella Cru dat geweldige kwaliteit Nebbiolo, Barbera en Dolcetto wijnen produceert. Door de kleine productie en grote naamsbekendheid lastig te krijgen!
-
De laatste aanwinst van Stephane Vedeau: één van de hoogstgelegen domeinen in de Zuidelijke Rhône aan de oostkant van Valréas. De wijnen hebben een zeer hoog niveau, zijn slank van stijl en elegant en doen daardoor een beetje denken aan noordelijke Rhône. In de Perswijn werden de wijnen in 2014 zeer hoog gewaardeerd: 3 wijnen met 4,5 ster en één met 5 sterren, die gerekend werd tot één van de 9 beste wijnen uit de Rhône
-
EVA CLÜSSERATH
Eva Clüsserath studeerde in Geisenheim en zorgde ervoor dat de kwaliteit van de wijnen van het familiedomein met sprongen vooruit ging. Het domein zit in het hart van de Moezel in Trittenheimaan de overkant van de Moezel ligt de beroemde Trittenheimer Apotheke, de wijngaard met zwarte leisteen, waar dit wijnhuis uitstekende percelen bezit. Eva laat de wijn lang op de lie liggen en is zeer goed in staat een evenwicht te vinden tussen zuren en restzoet en fruit en mineraliteit.
-
Het wijnhuis Diez Siglos is een relatief jonge producent, . Het werd in 2009 opgericht uit bezorgdheid van een groep wijnliefhebbers om de erfenis van honderden jaren van een van de meest opwindende variëteiten in Spanje, de Verdejo-variëteit, levend te houden en zonder de smaak van de wijnen te verkwanselen aan de vraag van de wijnindustrie die grote volumes aan het grootwinkelbedrijf levert.
-
De broers Laurent en Claude Champault bestieren het 22 hectare grote domein in het gehucht Champtin, iets ten zuidwesten van Sancerre. Er zijn wijngaarden in de appellaties Sancerre en Menetou-Salon. De bodem bestaat uit kalkhoudende kleibodem op steile hellingen en uit een bodem met een laag bruin zand met een grote hoeveelheid krijtkeien. De gebroeders Champault produceren zuivere sauvignonwijnen met veel fruit en een mooie terroir expressie
-
Domaine de Castelnau is een technisch sterk familiebedrijf dat uitstekende, loepzuivere wijnen produceert in de Languedoc, vlak achter het Étang de Thau.
Beatrice en Christophe Muret zijn de eigenaren van dit prachtige bedrijf nabij Pézenas waar in de dertiende eeuw de Seigneurs de Guers al verbleven. Het is een 100 hectare tellend domaine, omgeven door garrigues en niet ver van het Etang de Thau. Er wordt gewerkt volgens de methode ‘lutte raisonnée’. Door de efficiënte en technisch hoogstaande productiemethode worden er bij dit familiebedrijf eerlijke en geconcentreerde wijnen gemaakt die hun zuiverheid en typiciteit behouden. De wijnen zijn voor deze streek verhoudingsgewijs vrij fris, slank en elegant. Naast de cépage-wijnen die al jaren een vertrouwde kern van ons assortiment vormen, voeren wij ook de huiswijn-serie ‘Epicerie de Castelnau’ middels een selectieve distributie.”
-
Pascal Gibault leidt het bedrijf samen met zijn echtgenote Daniëlle ne broer Bernard. De wijngaarden tellen 18 ha. en liggen langs de oevers van de Cher in het hart van de appellatie. De bodem bestaat uit zand voor de witte druiven. De wijnstokken zijn gemiddeld 20 jaar oud.
-
Jeannine Boutin is de eigenaresse van de wijngaarden, zoon Stephane Vedeau de maker en verkoper van de wijnen. Hij maakt prachtige wijnen in de zuidelijke Rhône onder de naam La Ferme du Mont en in de noordelijke Rhône onder de naam van zijn moeder. Vedeau maakt ze in de stijl die typisch voor hem is: met prachtig fruit, nooit te dik, nooit te alcoholisch, met frisheid en daarom zeer doordrinkbaar. Hij weet de essentie van de syrah te raken in de noordelijke Rhône.
-
Cédric Gravier, een dynamische, leergierige en ‘handsome’ jongeman, maakt pas sinds 1996 onder eigen domeinnaam Bandol. Alles wordt echter wel gemaakt van oude stokken, omdat de familie al lange tijd druiven teelt voor andere producenten. Cédric heeft ook het wijnmaken in de vingers.
-
De gebroeders Didier en Denis (en zijn zoon Bruno) Larue zitten in Gamay, een gehuchtje ten noordoosten van Saint Aubin. De wijngaarden liggen daarom ‘aan de goede kant’ van Saint Aubin, namelijk aan de kant van Chassagne en Puligny Montrachet. Het domaine produceert behalve veel Saint Aubin ook wijnen uit Chassagne en Puligny Montrachet, appellaties die meer tot de verbeelding spreken, omdat de beste witte wijnen van de wereld er worden gemaakt.
-
Eve en Michel Rey runnen samen dit kleine domaine in het prachtig tussen de Roche de Vergisson en de Roche de Solutré gelegen dorpje Vergisson. Zij doen zelf al het werk in de kelder en de wijngaard en kennen dus iedere wijnstok. Michel is als wijnmaker buitengewoon leergierig en Eve is enorm perfectionistisch.
-
Philippe Nusswitz komt, zijn naam verraadt het al, uit de Elzas. Hij is van oorsprong sommelier. Hij heeft zich, samen met zijn vrouw Pascale en zijn kinderen, in 2002 in Durfort in de zuidoost hoek van de Cevennen gevestigd, in een oude ‘mas’ uit de 17e eeuw. Hij maakt wijn, Pascale runt de verhuur van kamers. Hij heeft als sommelier in de Elzas gewerkt bij Auberge de l'Ill van de familie Haeberlin, met drie Michelinsterren.
-
Franz Keller is een gastronomisch begrip in de Kaiserstuhl, in Baden, ja zelfs in heel Duitsland. Het bedrijf is nu in handen van Fritz Keller, een man met een tomeloze energie en veel ideeën. Zijn zoon Friedrich is met name betrokken bij het wijnmaken.
Belangrijkste voor ons is natuurlijk dat de wijnen die worden gemaakt van onberispelijke kwaliteit zijn en daardoor in Duitsland en ver daarbuiten grote waardering genieten, zoals tot 94 punten van Parker. De wijnen zijn nooit onderhevig geweest aan ‘smaakmodes’ maar hebben altijd het terroir voorop staan. De Kaiserstuhl heeft een vulkanische bodem met daarop hoge lössafzettingen, ideaal voor wat ze in Duitsland de Burgundersorten noemen, zoals Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Spätburgunder.
Goed nieuws in 2022: Keller is door Gault&Millau tot “Winzer des Jahres” uitgeroepen!
-
Geyerhof ligt in Kremstal. Het grootste deel van Kremstal ligt aan de noordzijde van de Donau rond de stad Krems maar Geyerhof ligt aan de zuidzijde, onder het beroemde klooster Göttweig. Ilse Maier verbouwt hier 15 hectare wijngaarden op verschillende soorten ondergrond zoals löss, zand en grind. De wijngaarden profiteren van hun optimale ligging en de nabijheid van de rivier de Donau.
-
Haltinger bevindt zich in het uiterste zuid-westen van Duitsland (Markgräflerland) en ligt vlak boven Basel (Zwitserland). Het domein staat onder leiding van de competente oenoloog Markus Büching, hij is gefocust op duurzame wijnbouw en langzame rijping. De wijnen zijn zeer expressief en droog van smaak, met veel fruit en frisheid, die ook nog eens goed bij veel gerechten passen.
-
In het hart van de Alentejo-regio, 180 km ten oosten van Lissabon in Reguengos de Monsaraz, ligt Herdade do Esporão. Een jong, hypermodern wijnhuis waar een jong team van wijnmakers (David Baverstock, Sandra Alves en Luis Patrão) gaat voor de allerhoogste kwaliteit wijnen. Hun lijnen 'Esporão' en 'Monte Velho' scoren keer op keer hoog in wereldwijde wijncompetities. Herdade do Esporão werd in 2011 gekozen tot wijnbedrijf van het jaar door Essência do Vinho, het gerenommeerde Portugees vakblad.
-
Jordan is het enige estate in Stellenbosch dat wijngaarden bezit die in elke richting staan aangeplant. Niet verwonderlijk gezien de achtergrond van Gary Jordan als vermaard geoloog.
-
La Ferme du Mont is een samenwerking tussen enkele druiventelers en wijnmaker Stephane Vedeau. De Gigondas komt van de prachtige wijngaarden van de Dentelles de Montmirail. Het doel is om van klassieke wijnen als Châteauneuf du Pâpe en Gigondas een moderne, kwalitatief hoogstaande maar ook betaalbare variant te maken.
-
Sinds 1680 worden bij Domaine Latour-Giraud druiven geteeld en sinds 1848 gebeurt dit in Meursault. Rond 1980 werd de beslissing genomen zelf te bottelen en niet meer aan handelaren te leveren. Het is nog steeds de trend voor druiventelers in Bourgogne om zelf wijn te gaan maken. Dit is de reden dat de handelaren zelf steeds meer wijngaarden opkopen om hun positie te kunnen behouden. Nu wordt het familiebedrijf geleid door Jean-Pierre Latour, die onder anderen wordt bijgestaan door zijn zus Florence.
-
Eigenaar en wijnmaker Jean Michel Deiss wordt gezien als één van de meest talentvolle en eigenzinnige wijnmakers uit de Elzas. Zijn wijnen zijn nauwelijks te vergelijken met de reguliere Elzas wijnen. Dat Deiss ieder jaar weer zo'n prachtige kwaliteit wijnen voortbrengt, heeft niet alleen te maken met inzet. Het is vooral zijn filosofische kijk op wijnbouw.
Jean Michel Deiss is een uitgesproken ‘terroirist”. Hij wil de karakteristieken van de bodem/akker in de wijn tot uitdrukking laten komen. De druif is ondergeschikt aan het terroir (grondsoort, ligging en micro-klimaat) en om dit optimaal tot uitdrukking te brengen zijn de wijngaarden van Deiss beplant met een mix van druivenrassen. Dit was in het verleden in de Elzas overigens de standaard, maar is de laatste eeuw uit zwang geraakt.
De laatste jaren komen er steeds meer gedreven jonge wijnmakers die hier weer op overgaan. Op het etiket van Deiss staat de naam van de akker vermeld en dus niet de gebruikte druivenrassen. De kwaliteit van de wijnen van Deiss is geweldig en zijn wijn wordt niet alleen bij de beste van de Elzas gerekend, maar behoort zelfs tot de absolute top van heel Frankrijk.
-
Al jaren behoort Paul Cluver tot de top 10 in Zuid-Afrika. Paul Cluver Sr. plantte als eerste wijngaarden aan in dit koele gebied Elgin, gelegen aan de kust, waar appelbomen en mist nog steeds de vallei vullen. Wijnmaker Andries Burger en Paul Cluver jr zijn beide bezeten van Riesling, Gewurztraminer en Bourgogne en dan is Elgin een van de beste regio’s om deze hoge kwaliteit te maken.
-
Wijnproducent Philipp Wittmann is ‘de standaard’ voor Rheinhessen en inmiddels ook een standaard voor Duits wit in het algemeen, en Riesling in het bijzonder. Dat blijkt uit de enorme stroom internationale waarderingen die de wijnen krijgen, zowel de hogere als lagere. Philipp is al twee keer uitgeroepen tot de beste witte wijnmaker van Duitsland door de gezaghebbende Eichelmann in 2003 en 2013. In 2014 kreeg hij dezelfde titel van Gault Millau.
-
Philippe le Hardy (Chateau de Santenay) is een wijndomein in Bourgogne. Het imposante kasteel stamt uit de 9de eeuw en was gedurende een deel van de 14de eeuw in bezit van Philippe le Hardi (Philips de Stoute), Hertog van Bourgondië. Hij was degene die een decreet uitschreef dat de basis vormt van de monocépage wijnbouw in Bourgogne, wat heeft geresulteerd in het gebruik van Pinot Noir i.p.v. Gamay.
Château de Santenay bezit 90 Ha wijngaarden, verdeeld over de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise. In totaal maken zij wijn in 14 appellaties, o.a. Mercurey, Aloxe-Corton, Santenay, Pommard en Saint-Aubin. Het château is Terra Vitis gecertificeerd sinds 2004.
-
Top producent van Moscato's en Brachetto's uit Piemonte
-
In 2002 namen Anne en Thierry Bonnel het domaine van hun ouders over. De wijngaarden staan niet in de vlakte maar op de, soms zelfs erg steile, hellingen. Daardoor is geen machinale verwerking mogelijk (er kan geen tractor doorheen) maar is het terroir juist beter: de wijnen zijn eleganter en bezitten meer finesse dan wijnen uit de vlakte. Bovendien zijn er veel oude tot zeer oude stokken, wat de complexiteit ten goede komt. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Een uitstekende kwaliteit en zeer betaalbaar!
-
Bodegas Sonsierra ligt in het hart van het beschermde natuurpark San Vicente de la Sonsierra in Noord-Spanje, in het hoogste puntje van Rioja Alta, op de oostelijke flanken van het bergmassief Sierra Cantabria. Deze bergketen loopt parallel met de Baskische kustlijn en beschermt de wijngaarden tegen turbulente weersomstandigheden. De bodega bezit 570 hectare aan wijngaarden en wijnstokken die tussen de 20 en maar liefst 130 jaar oud zijn.
-
In de zoektocht naar perfectie zet Talamonti alles in. Zo heeft het bedrijf een eigen laboratorium om alle stappen van het vinificatieproces op de voet te volgen. De stijl van de wijnen is vol en rond, wat typerend is voor de streek die ligt tussen de Apennijnen en de Adriatische Zee.
-
Agusti Torelló is een kwaliteits Cava-huis, waarbij uitsluitend wordt gewerkt met traditionele druivenrassen – de macabeo, xarello en de parellada - voor deze unieke streek even ten zuiden van Barcelona rondom het stadje Sant Sadurní d’Anoia. Alle wijnen worden pas bij bestelling gedegorgeerd (gistresten verwijderd en champagnekurk geplaatst), zodat ze langer fris zijn na aflevering. De degorgeerdatum staat ook op de flessen, iets wat nog steeds veel Champagnehuizen niet durven.