Lijst van producten op merk Franz Keller
Franz Keller is een gastronomisch begrip in de Kaiserstuhl, in Baden, ja zelfs in heel Duitsland. Het bedrijf is nu in handen van Fritz Keller, een man met een tomeloze energie en veel ideeën. Zijn zoon Friedrich is met name betrokken bij het wijnmaken.
Belangrijkste voor ons is natuurlijk dat de wijnen die worden gemaakt van onberispelijke kwaliteit zijn en daardoor in Duitsland en ver daarbuiten grote waardering genieten, zoals tot 94 punten van Parker. De wijnen zijn nooit onderhevig geweest aan ‘smaakmodes’ maar hebben altijd het terroir voorop staan. De Kaiserstuhl heeft een vulkanische bodem met daarop hoge lössafzettingen, ideaal voor wat ze in Duitsland de Burgundersorten noemen, zoals Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Spätburgunder.
Goed nieuws in 2022: Keller is door Gault&Millau tot “Winzer des Jahres” uitgeroepen!
Wijnhuis Franz Keller is gesitueerd vlakbij de grens met Frankrijk in de Zuidduitse plaats Vogtsburg im Kaiserstuhl onderdeel van de deelstaat Baden-Württemberg. Wijnhuis Franz Keller heeft diverse wijngaarden in de Kaiserstuhl wat weer onderdeel is van de wijnregio Baden. De Kaiserstuhl is het warmste en zonnigste wijngebied van Duitsland en wordt gekenmerkt door vulkanische bodems bedekt met vruchtbare hoge lössafzettingen die uitstekende wijnbouwomstandigheden bieden voor wat ze in Duitsland de Burgundersorten noemen zoals Weissburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Spätburgunder. De vulkanische bodemsoorten variëren sterk van wijngaard tot wijngaard. Deze bodemdiversiteit draagt enorm bij aan de opwindende smaakvariatie van de wijnen van dit authentieke wijnhuis.
De natuurlijke terrasvormige omgeving is symbiotisch met de wijnmakerij, waardoor de zwaartekracht gebruikt kan worden tijdens het wijnproductieproces. Bovendien is de unieke architectuur zo ontworpen dat wijnproductie, kelder, proeflokaal en het restaurant KellerWirtschaft allemaal onder één dak passen. Leuk weetje over dit dak: het is bedekt met inheemse gewassen uit Badberg, een nabijgelegen natuurreservaat. Op deze manier worden de natuurlijke omstandigheden versterkt door het gebouw en haar structuur. Mede omdat het gebouw in de grond is gegraven waardoor de optimale klimatologische omstandigheden voor rijping en opslag van wijn zijn ontstaan.