Voedselovergevoeligheid voor sulfiet

In onze voeding zitten allerlei verschillende stoffen; eiwitten als bouwstenen voor onze spieren, koolhydraten en vetten als energiebron enz. Een heel klein deel van deze stoffen kan een overgevoeligheidsreactie oproepen. Dergelijke stoffen worden allergenen genoemd.

Vaak worden kunstmatig geproduceerde toevoegingen ervan verdacht overgevoeligheid te veroorzaken. Dit is echter zelden het geval. Mensen zijn vaker gevoelig voor diverse natuurlijke stoffen zoals melk(-eiwit), eieren, noten, gluten en bepaalde soorten fruit.

Het conserveermiddel sulfiet is ook een bekende allergeen. Sulfiet wordt in verschillende producten gebruikt tot voorkoming van bederf. Sulfiet wordt gebruikt bij het maken van wijn.

Werking van sulfiet/zwavel

De term sulfiet is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende stoffen. Sulfiet wordt toegevoegd als zwaveldioxide of bijvoorbeeld als natriumbisulfiet. Sulfiet wordt aan wijn toegevoegd, zodat de wijn niet bederft. Sulfiet beschermt de wijn ook tegen de invloed van zuurstof, waardoor oxidatie niet optreedt. De uitgroei van melkzuur- en azijnzuurbacteriën wordt ook met sulfiet voorkomen. Micro-organismen groeien graag op de aanwezige (druiven)suikers in de wijn. Hoe meer suikers in de wijn aanwezig zijn, hoe meer sulfiet in de regel moet worden toegevoegd.

Toevoeging van sulfiet

Bij wet is geregeld welke toevoegingen zijn toegelaten om gebruikt te worden in wijn. In Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad van 17 mei 1999 houdende een gemeenschappelijke ordening van de wijnmarkt is verder vastgelegd wat de maximale doses zijn, die mogen worden toegevoegd. De regel is: max. 160 mg/l voor rode wijn en 210 mg/l voor witte wijn. Voor enkele zoete wijnen zijn hogere hoeveelheden toegestaan.

De producent bepaalt aan de hand van het suikergehalte hoeveel sulfiet noodzakelijk is omdat de voedselveiligheid is gewaarborgd. Uiteraard binnen de wettelijke toegestane norm.

Sulfiet wordt ook gebruikt bij het maken van wijnen van biologische druiven. Het gebruik van sulfiet in biologische wijnen is veelal wel lager.

Etikettering van sulfiet in wijn

Vanaf 25 november 2005 is het verplicht de aanwezigheid van allergenen in een product te vermelden. De aanwezigheid van sulfiet in wijn wordt als volgt vermeld op het etiket: “Bevat sulfieten” of als “bevat zwaveldioxide”.

Wijnen, die al gebotteld zijn voor 25 november 2005 zijn vrijgesteld van deze verplichte etikettering.