Wijnhuis Chateau Vieux Chevrol

Château Vieux Chevrol is sinds vier generaties in handen van de familie Champseix. Het ligt op de rechteroever in Néac in de appellatie Lalande de Pomerol, bijna tegen de wijngaarden van Pomerol aan. Vieux Chevrol ligt op het ‘plateau van Néac’, waar de voornamelijk alluviale bodem bestaat uit grijze klei, kiezel en ‘crasse de fer’, ijzerhoudende zandsteen. Door het grote aandeel klei is de bodem op de meeste plekken het beste voor merlot, een druif die beter tegen ‘natte voeten’ kan dan de cabernets. 

Château Vieux Chevrol is sinds vier generaties in handen van de familie Champseix. Het ligt op de rechteroever in Néac in de appellatie Lalande de Pomerol, bijna tegen de wijngaarden van Pomerol aan. Vieux Chevrol ligt op het ‘plateau van Néac’, waar de voornamelijk alluviale bodem bestaat uit grijze klei, kiezel en ‘crasse de fer’, ijzerhoudende zandsteen. Door het grote aandeel klei is de bodem op de meeste plekken het beste voor merlot, een druif die beter tegen ‘natte voeten’ kan dan de cabernets. Doel van de familie is het maken van een kwalitatief goede wijn die het terroir mooi weerspiegelt maar ook betaalbaar blijft. Er wordt veel aandacht besteed aan het werk in de wijngaarden: 8 personen bewerken het hele jaar door de totaal 21 hectare, onder andere zonder gebruik te maken van chemicaliën tegen onkruid.Het doel van de handmatige landbouwbewerking is om in een klein aantal vruchten het bijzondere karakter van een grond, d.m.v. een perfecte rijping getransformeerd in een complexe aromatische samenstelling, te concentreren: definitie van een “vin de terroir”.


Deze ontstane wijn is een onstabiele emulsie. Het evenwicht wordt gevormd door de verfijning/rijping in vaten, feitelijk een lichte oxidatie dankzij de poreusheid van hout.


In Vieux Chevrol wordt de wijn 12 tot 18 maanden, afhankelijk van de jaargang, gerijpt in 5 cm dik Frans eiken “demi-muids” (600 liter vaten). Vernieuwing hoogstens 10% om een overheersende houtsmaak te vermijden


 
Meer
Toont 1 - 1 van 1 item
Toont 1 - 1 van 1 item