CIGLIUTI, Barbaresco "Serraboela" 2016.   Piemonte, Italië. Bekijk groter

CIGLIUTI, Barbaresco "Serraboela" 2020. Piemonte, Italië.

H2020.089

Nieuw product

VINAMI wijnomschrijving:

Kersenrood. In de neus etherisch, kersen, teer, paddenstoelen, aardse tonen en veel kracht maar ook finesse (zoals van rozenblaadjes). In de mond een zeer zachte aanzet met daarna een explosie van sap en concentratie met cacao, drop en weer kersen. Vervolgens komen de zuren en tannines los.

Meer details

72,00 €

Datasheet

Kleur rood
Land Italië
Streek Piemont
Oogstjaar 2020
Smaakprofiel Rood krachtig en stevig
Druif Nebbiolo
Alcohol % 14.5
serveer temperatuur 16 - 18
op dronk van 2023
op dronk tot 2035
Gerecht Wild
Inhoud 0.75
Beoordeling Vinoloog Henk Hoogeweegen 5 sterren

Meer informatie

Kersenrood. In de neus etherisch, kersen, teer, paddenstoelen, aardse tonen en veel kracht maar ook finesse (zoals van rozenblaadjes). In de mond een zeer zachte aanzet met daarna een explosie van sap en concentratie met cacao, drop en weer kersen.

Vervolgens komen de zuren en tannines los: bij de jonge wijn zijn deze nog wat losstaand van de wijn en daardoor prominent aanwezig. Een jaar of zes na de oogst begint de harmonie duidelijker te worden en wordt het mondgevoel verfijnder. Enorme afdronk, die bij de jonge wijn nog iets wordt weggedrukt door de tannnines.

Cigliuti is een klein, charmant familiebedrijf in de Serraboella cru dat geweldige kwaliteit Nebbiolo, Barbera en Dolcetto wijnen produceert. Door de kleine productie en grote naamsbekendheid lastig te krijgen!

Bij Cigliuti worden al eeuwenlang druiven en hazelnoten verbouwd. Al sinds 1964 bottelen ze de wijn zelf en Renato Cigliuti is de vierde generatie die nu het bedrijf (nu samen met zijn dochters Claudia en Silvia) in bezit heeft. Cigliuti ligt op de Serraboella-heuvel (een cru in het Barbaresco gebied) in het dorp Neive. Deze heuvel biedt twee geweldige terroirs! De droge bodem op het zuidwesten van deze steile heuvel die veel kalk bevat is ideaal voor de aanplant van Nebbiolo. Aan de oostkant van Serraboella, daar waar de grond een hoger aandeel klei bevat, staat Barbera. De familie woont zelf bij het bedrijf dat bovenop de heuvel staat en heeft zo een schitterend uitzicht over de wijngaarden. De wijnen staan internationaal in hoog aanzien onder kenners, maar zijn bij het grote publiek weinig bekend door de kleine hoeveelheid flessen die worden geproduceerd: 30.000 per jaar. Kortom: zeer hoge kwaliteit en lastig te krijgen!